Een abces bij het konijn...

Met een operatie wordt het abces in zijn geheel verwijderd.Helaas komen bij konijnen vaak abcessen voor. Abcessen kunnen veroorzaakt worden door tand- of kiesproblemen en veroorzaken dan een zogenaamd kaakabces bij het konijn. Ook kan een abces ontstaan door bacteriŽn. Deze bacteriŽn zijn dan via wondjes in het lichaam van het konijn terecht gekomen.

Het soort abces vaststellen...

Om een abces vast te stellen bij het konijn kan er een rŲntgenfoto worden gemaakt. Ook is er op deze foto te zien of het abces is veroorzaakt door een kiesprobleem of dat het abces op zichzelf staat. Deze rŲntgenfoto wordt gemaakt als het konijn onder narcose (in slaap) is.

Door middel van een rontgenfoto wodt gekeken waar het abces zit en wat de oorzaak is van het abces Een abces bij het konijn.

Wat er in een abces zit...

Een abces is een met pus gevulde holte. De pus bij konijnen is kaasachtig (stevig vloeibaar) tot dik vloeibaar. Zie ook de foto's hieronder.

Een abces bij het konijn is gevuld met dik vloeibare pus of kaasahtige pus.

Het weghalen van een abces bij het konijn.

Het is niet altijd mogelijk het hele abces weg te halen omdat er bijvoorbeeld een luchtpijp, veel bloedvaten of belangrijke zenuwen lopen. Als je het abces in zijn geheel weg kan halen heb je als voordeel dat je schoon weefsel aan elkaar kan hechten en dat je een snellere genezing kunt bewerkstelligen.

Als het abces niet weg kan worden gehaald wordt de holte van het abces leeg gemaakt. Met een scherpe lepel wordt al het pus eruit gelepeld en geschraapt. Daarna wordt een grote opening in de huid open gelaten. Het liefst een gat van 1,5-2 cm doorsnede. Via dit gat kan de abcesholte bij het konijn gezalfd worden en kan het wondvocht weglopen.

Dit heet marsupialisatie (= operatie waarbij een cyste of abces (holte met vocht, al dan niet geÔnfecteerd) wordt leeggemaakt en open blijft, zodat het vocht kan blijven aflopen).

Als het abces niet verwijdert kan worden wordt er  een groot gat in de huid geaakt.

De behandeling van een abces bij het konijn.

De nabehandeling zal bestaan uit een antibioticum, eventueel een antibioticumzalf en een pijnstiller. Er wordt een antibioticum gegeven in afwachting van de uitslag van de bacteriŽle kweek en het antibiogram. Indien het gegeven antibioticum niet goed is wordt deze aan de hand van de uitslag aangepast. Ook zal het konijn indien het niet uit zichzelf eet, gedwangvoederd moeten worden.

Welk antibioticum is geschikt voor een abces bij het konijn?

Duplocilline injectie onderhuids gegeven is veilig te gebruiken bij het konijn. Er kunnen onderhuidse penicilline injecties, bijvoorbeeld duplocilline, worden gegeven. Lokaal wordt een oxytetraoogzalf gebruikt voor in de wond.

BO en ABG.

Het is belangrijk om door middel van een bacteriŽle kweek (BO) na te gaan welke bacterie(n) er in het abces voorkomen en met een antibiogram welk antibioticum er tegen die bacterie(n) werkt. De meest voorkomende bacteriŽn zijn: Anaerobe bacteriŽn en Pasteurella Multocida. Maar ook Staphylococcus Intermedius, Clostridium en Actinomyces. Echter anaerobe bacteriŽn worden veruit het meest gekweekt.

De normaal gangbare antibiotica die bij het konijn gebruikt worden zijn niet geschikt om te gebruiken voor de behandeling van abcessen!

  1. Trimethoprimsulfa (Bactrimel, Sulfatrim Drops, etc.) dringt niet in abcessen door en wordt zelfs afgebroken door pus. Dit moet dus niet gebruikt worden!
  2. Enrofloxacine (Baytril, Enrofloxaral Drops, etc.) werken niet tegen anaerobe bacteriŽn welke vaak voorkomen bij konijnenabcessen.

Penicilline injecties, Bicillin.

De penicilline injectie die gegeven kan worden is Duplocilline. Een zogenaamde Bicillin omdat er twee soorten penicillines inzitten namelijk: procaÔnepenicilline en benzathinepenicilline. Dierenkliniek Wilhelminapark heeft er al meer dan 200 konijnen mee behandeld, ze hebben nog nooit dysbacteriose gezien, omdat ze het subcutaan injecteren of laten injecteren. Bij 3 konijnen is er een soort vetnecrose onderhuids (= hard vetweefsel) ontstaan die wegtrok na het stoppen van de injecties.

Oraal (via de mond) mag er nooit penicilline aan het konijn gegeven worden, als het in de darmen terecht komt ontstaat er namelijk dysbacteriose.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark
Warning: Use of undefined constant REMARK - assumed 'REMARK' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/w2229610/domains/konijnenwijzer.nl/public_html/include/layout.class.php on line 90