Blaasproblemen bij het konijn.

Urine onderzoek door middel van een combur stick kan aangeven of er wel of geen bloed in de urine aanwezig is. Een konijn is een heel zindelijk dier. Het maakt in zijn hok een toiletplaats en plast en poept alleen daar. Als een konijn een blaasprobleem heeft wordt hij of zij vaak onzindelijk en plast door het hele hok en soms zelfs buiten het hok.

Ook heeft de urine dan vaak een afwijkende kleur als gevolg van bloedbijmenging. Een konijn dat rode of oranje urine heeft, heeft echter niet altijd een blaasontsteking! Door kleurstoffen in het eten kan de urine ook rood of oranje verkleuren.

Het is dus belangrijk om door middel van een urineonderzoek te bepalen of de urine afwijkend is.

Oorzaken van urinebrand of veel plassen en urine lekken:

 1. (Bacteriële) blaasontsteking.
 2. Nierproblemen.
 3. Overmaat van oxalaten in de urine (zand in de blaas).
 4. Blaasstenen.
 5. Tumor van de blaas of een baarmoedertumor.

Symptomen blaasontsteking.

Urinebrand door een blaasontsteking.Symptomen

 1. Meer drinken en vaker plassen.
 2. Vaak kleine plasjes.
 3. Rode of oranje urine.
 4. Pijnuitingen of humeurig gedrag.
 5. Langgerekt liggen door de pijn.
 6. In erge gevallen een ontstoken huid door urinebrand.

Diagnose van een blaasontsteking.

Als je met je konijn met blaasontsteking naar een dierenarts gaat, probeer dan zo vers mogelijke urine van het konijn mee te nemen. De urine van een normaal konijn is lichtbruin tot gelig en de urine van een konijn met blaasontsteking is vaak licht troebel. Een konijn wat verdacht wordt van blaasontsteking ondergaat meestal een urineonderzoek. Tijdens het urineonderzoek wordt de urine met behulp van een urinestick beoordeeld. De urine wordt met behulp van deze stick getest op:

 1. Leucocyten => deze horen er niet in te zitten.
 2. De zuurgraad => die is bij een konijn hoog. De pH is basis.
 3. Glucose => in normale urine komt dit niet voor.
 4. Eiwitten => normaal zit er een spoortje eiwit in de urine.
 5. Bloed => normale urine bevat geen bloed.

Urine onderzoek door middel van een combur stick en de microscoop. Bloedonderzoek door middel van een reflotron Urine onderzoek door middel van een combur stick kan aangeven of er wel of geen bloed in de urine aanwezig is.

Ook wordt de urine van het konijn vaak onder de microscoop bekeken. Met de microscoop kan je: bacteriën, kristallen en rode bloedcellen in de urine van het konijn aantonen. Tot slot kan de urine nog met een refractometer worden nagekeken. Met een refractometer bepaal je het soortelijk gewicht (S.G.) van de urine. Dit geeft een aanwijzing of een konijn veel drinkt en daardoor veel plast.

Een konijn met een blaasontsteking heeft rood verkleurde urine als gevolg van bloed in de urine van het konijn. Met de urinestick zie je dat er leucocyten en teveel eiwitten in de urine van het konijn zitten. Onder de microscoop zie je bacteriën en rode bloedcellen in de urine.

Behandeling van een blaasontsteking van het konijn.

Als een konijn een (bacteriële-)blaasontsteking heeft wordt het konijn gedurende 2 weken met een antibioticum behandeld. Ook krijgt het konijn een pijnstiller om de blaas tot rust te brengen. In de meeste gevallen is deze behandeling afdoende. Maar in sommige gevallen is er meer aan de hand dan een simpele bacteriële blaasontsteking. Dan moet er verder onderzoek plaatsvinden om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Nierproblemen.

Nierproblemen bij konijnen kunnen een aantal oorzaken hebben.

 1. Een nierprobleem kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie van de nieren. In de meeste gevallen ontstaat er een nierbekkenontsteking of pyelonefritis. Dan is een antibioticumkuur vaak voldoende om het drinken en plassen te normaliseren en de nieren zullen zich herstellen.
 2. Een nierprobleem kan ontstaan door E. cuniculi. Dit is een protozoaire ziekte die nierschade veroozaakt. Hierdoor gaat een konijn veel drinken en plassen. Lees verder over E. cuniculi.

Bij herhaaldelijke infecties van de nieren kan een zogenaamde schrompelnier ontstaan: normaal nierweefsel wordt vervangen door bindweefsel. Dit trekt samen waardoor de nieren verschrompelen. Dit complex is ook bekend onder de naam Chronische Interstitiele nefritis (CIN). Doordat nierweefsel verloren is gegaan zullen de nieren zich niet meer kunnen herstellen.

"Zand" in de blaas van het konijn.

Als een konijn teveel konijnenvoer (biks) eet krijgt het konijn teveel calcium binnen. Dit overtollig calcium wordt als calcium-oxalaat kristallen in de urine uitgescheiden. Hierdoor wordt de urine van het konijn erg troebel. In ernstige gevallen kunnen er zoveel kristallen in de blaas zitten dat het lijkt of er zand in de blaas van het konijn zit.

Op de röntgenfoto's is de witte blaas te zien. Dit komt doordat de blaas van het konijn vol met "zand", calcium-oxalaten zit.

Blaas gevuld met calcium oxalaten zand op de rontgenfoto.

De blaas wordt door middel van een katheter gespoeld. De kristallen zijn uit de blaas van het konijn gehaald. Op de foto kan je de uitgespoelde blaasinhoud duidelijk herkennen als zand.

Blaasstenen bij het konijn.

Een konijn met blaasstenen blijft ondanks een antibioticumkuur pijnlijke blaasklachten houden. Als een konijn klachten blijft houden ondanks de ingestelde therapie is het noodzakelijk om nader onderzoek te doen. Er kan een röntgenfoto gemaakt worden. Op de röntgenfoto zijn blaasstenen goed te zien, omdat er calcium in de steen zit.

Grote blaassteen in de blaas van het konijn. Veel kleine blaasstenen in de blaas van het konijn.

Tumoren bij het konijn.

Een baarmoedertumor bij het konijn. Een andere oorzaak voor bloed in de urine zijn tumoren van de blaas of de baarmoeder. Als er geen afwijkingen bij het konijn, zoals een blaassteen, op een röntgenfoto te zien zijn is het goed om aan een tumor te denken. Door middel van een echo of een kijkoperatie kan een tumor bij het konijn worden aangetoond.

Om te voorkomen dat een vrouwtjes konijn (voedster) op latere leeftijd baarmoedertumoren krijgt kan je haar laten steriliseren.

Bij de meeste blaasproblemen gaat het gelukkig maar om een simpele blaasontsteking. Soms is er wat anders aan de hand bij het konijn en zal men door middel van uitgebreid onderzoek er achter moeten komen wat er aan de hand is.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark
Warning: Use of undefined constant REMARK - assumed 'REMARK' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/w2229610/domains/konijnenwijzer.nl/public_html/include/layout.class.php on line 90