Gebitsprobleem, calcium tekort, bij een konijn.

Kieswortels die te ver het bot ingroeien. Wanneer groei en slijtage van de tanden en kiezen niet in evenwicht zijn ontstaan er (tand)problemen bij een konijn.

Konijnen hebben een ongewone calciumstofwisseling.

Wanneer een konijn voeding met te weinig calcium krijgt (voer met gemengde granen), ontstaat er een tekort aan calcium in het bloed. Dit zal er toe leiden dat het konijn calcium uit zijn kaakbot gaat halen. Dit veroorzaakt botontkalking. Dit heet osteodystrofie of medisch niet helemaal correct "osteoporose".

Echter een te hoog calciumgehalte in de voeding van het konijn kan leiden tot een stijging van het calcium gehalte in het bloed. Hierdoor ontstaat, in tegenstelling tot bij andere diersoorten, een verhoging van het calcium in de urine waardoor blaaszand of blaasstenen kunnen optreden. Geef dus nooit knaagstenen aan het konijn want deze bevatten teveel calcium!

Het is dus belangrijk om het konijn een goed uitgebalanceerd dieet te geven. Dit bestaat uit veel hooi van goede kwaliteit, groenvoer en bikskorrels. Goed voer in een goede verhouding is ook heel belangrijk voor een goede darmwerking bij het konijn.Lees hier meer over de juiste voeding voor een konijn.

Problemen die bij een konijn ontstaan door calciumtekort.

  1. Afwijkende stand van de kiezen (=malocclusie). Deze afwijkende stand ontstaat doordat de kiezen losser in het kaakbot komen te staan. Dit zorgt voor afwijkende slijtage waardoor het konijn haken op de kiezen krijgt. Deze haken kunnen de tong en de wang beschadigen.


  2. Afwijkende stand van de snijtanden (=malocclusie) waardoor deze niet goed op elkaar afslijten. Ze gaan in een verkeerde richting groeien en worden daardoor te lang.


  3. E-maildefecten van de snijtanden waardoor horizontale richels ontstaan in de snijtanden.


  4. Wortels zullen in de verkeerde richting gaan groeien. Ze gaan richting het bot groeien omdat de tegendruk van het bot wegvalt. Hierdoor kunnen botontstekingen/ abcessen ontstaan.


  5. Er kunnen ontstekingen in de traanbuizen van het konijn ontstaan, als gevolg van de naar boven doorgroeiende wortels. Je neemt bij een ontsteking van de traanbuis ontstoken ogen met veel ooguitvloeiing waar.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark