Haken op de kiezen bij een konijn.


Bij sommige konijnen sluiten en slijten de kiezen niet goed op elkaar af. Als de kiezen van het konijn niet recht afslijten kunnen er scherpe punten, de zogenaamde haken, op de kiezen ontstaan. Haken op de kiezen van de onderkaak geven wondjes op de tong. Haken op kiezen van de bovenkaak geven wondjes op de wang. Dit is erg pijnlijk voor het konijn. Hierdoor kan het konijnen minder gaan eten of zelfs stoppen met eten (meestal laten konijnen als eerste de de biks liggen).

Een haak op de kies bij het konijn Afwijkende stand van de kiezen waardoor er haken bij het konijn kunnen ontstaan. Met behulp van een beksperder (op de snijtanden) en een wangsperder wordt de mond opgehouden en zijn de haken van het konijn zichtbaar.

Symptomen.

Het konijn kan minder gaan eten of zelfs stoppen met eten. Ook kan een konijn een natte kin of natte voorpoten krijgen omdat ze door de irritatie van de haak op het slijmvlies van tong of wang meer gaan speekselen. Door het overmatig speekselen kunnen er zelfs kale plekken op de huid van het konijn ontstaan.

Kale plek onder de kin en natte kin bij een konijn. Beschadigde tong door haken op de kiezen van het konijn. Het rode rondje is een haak, het blauwe rondje is een beshadigde tong. Inspectie door middel van een speciale oorkijker bij een konijn.

Diagnose.

Haken op de kiezen kunnen meestal d.m.v. een bek-inspectie bij het konijn aangetoond worden. Deze bek-inspectie kan het best gedaan worden met behulp van een oorkijker (otoscoop) en een speciaal opzetstuk. Meestal zijn zo de haken al goed te zien. Soms moet een konijn verdoofd worden om een goed beeld te krijgen van de kiezen.

Oorzaak.

Vaak heeft het verkeerd afslijten van de kiezen van het konijn een achterliggende oorzaak. Het is van belang, om de achterliggende oorzaak op te sporen en te verhelpen. Vaak is foutieve voeding achterliggende oorzaak. In de meeste gevallen helpt een aangepast dieet, waarin calcium in optimale hoeveelheden in de voeding aanwezig is.

Lees hier hoe de haken worden verwijderd.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark