Haken op de kiezen van een konijn verwijderen.

Een haak op de kies bij het konijn Bij sommige konijnen slijten de kiezen niet goed op elkaar af. Als de kiezen van het konijn niet recht afslijten kunnen er scherpe punten, de zogenaamde haken, op de kiezen ontstaan. Haken op de kiezen van de onderkaak geven wondjes op de tong, haken op kiezen van de bovenkaak geven wondjes op de wang. Dit is erg pijnlijk voor het konijn en een konijn kan daardoor minder gaan eten of zelfs stoppen met eten (meestal laten konijnen het eerst de biks liggen).

Als gedacht wordt aan haken op de kiezen kunnen die al vaak door middel van een bek-inspectie aangetoond worden. Deze inspectie kan het best gedaan worden door met behulp van een oorkijker (otoscoop) met een speciaal opzetstuk in de bek te kijken. Meestal zijn de haken dan al goed te zien. Soms moet een konijn verdoofd worden om een goed beeld te krijgen van de kiezen van het konijn. Het is mogelijk dat deze behandeling vaker herhaald zal moeten worden.

Lees hier meer over haken bij het konijn.

Kale plek onder de kin en natte kin bij een konijn. Beschadigde tong door haken op de kiezen van het konijn. Het rode rondje is een haak, het blauwe rondje is een beshadigde tong. Inspectie door middel van een speciale oorkijker bij een konijn.

Voorbereiding op het verwijderen van de haken bij het konijn.

Voor de haken van het konijn kunnen worden verwijderd dient het konijn eerst onder sedatie (narcose) gebracht te worden. Het konijn wordt verdoofd en krijgt een pijnstiller en een antibioticum voordat de behandeling begint.

De behandeling.

De haken op de kiezen worden weggeslepen met een boor of weggeknipt met een speciale tang. Als er afwijkingen in de hoogtes van de kiezen zijn dan is het van groot belang dat je de kiezen zoveel mogelijk in 1 lijn maakt zodat ze daarna weer recht op de tegenover liggende kiezen kunnen afslijten.

Met behulp van een speciale kniptang worden de haken weggehaald, daarna worden de kiezen van het konijn ingekort.

Soms worden de kiezen van het konijn zo kort mogelijk afgeslepen. We noemen dit radicaal wegnemen van de kiezen. Dit om te zorgen dat de kiezen daarna zo uitgroeien dat ze de grootste kans maken om weer goed op elkaar af te slijpen. Indien de kiezen van het konijn dusdanig scheef zijn dat ze so wie so niet meer goed op elkaar afslijten en dat er altijd weer haken terugkomen, dan zal deze behandeling het konijn een langere periode tussen de behandeling geven dan indien er alleen haken weggenomen worden.

Met behulp van een speciale boor worden de haken van de kiezen van het konijn geslepen en worden ze weer in model gebracht.

Met behulp van een beksperder (op de snijtanden) en een wangsperder wordt de mond opgehouden en zijn de haken van het konijn zichtbaar. Afwijkende stand van de kiezen waardoor er haken bij het konijn kunnen ontstaan.

Nazorg...

Na de operatie moet het konijn onder een warmtelamp gelegd worden. Het konijn krijgt een pijnstiller en Antisedan. Antisedan zorgt dat de verdoving snel opgeheven wordt. Om ervoor te zorgen dat het konijn ook weer goed gaat eten krijgt het konijn een pijnstiller mee naar huis. De ervaring leert dat na een behandeling van de kiezen een konijn vaak een paar dagen slechter eet.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark