Het gebit van een konijn.

Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 2 stifttanden en 20 kiezen (soms 22 kiezen i.p.v. 5 zijn er 6 kiezen per bovenkaak). De melktanden van het konijn wisselen in een periode vlak voor de geboorte tot 3-5 weken na de geboorte.

Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Dit onderscheidt konijnen van knaagdieren zoals de cavia, hamster en de rat.

Stifttanden en snijtanden van het konijn. Het normale gebit van een konijn op een rontgenfoto.

Konijnen zijn knagers.

Alhoewel een konijn geen knaagdier is is het konijn wel een uitmuntende knager. Dit komt mede doordat de tanden en kiezen van konijnen door middel van lamellen tussen de wortel en het slijmvlies van de tandkas diep in het bot verankerd zijn. Ongeveer tweederde van de tand bestaat uit wortel!

Op de röntgenfoto hierboven zie je hoe de tanden en kiezen in de kaak zitten.

De tanden van konijnen groeien levenslang door.

De tanden en kiezen van konijnen hebben een open wortel en groeien gedurende hun hele leven. De snijtanden groeien 2-2.4 mm per week, dit is ongeveer 10 cm per jaar! Deze groei word opgevangen door slijtage van de tanden en kiezen. De slijtage vindt plaats door het knagen en kauwen op voedsel. Het is belangrijk dat groei en slijtage met elkaar in evenwicht zijn.

De slijtage.

Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden beitelvormig op elkaar af en zijn ze zeer geschikt om mee te kunnen knagen. De kiezen slijten af door het malen op voer. Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen op elkaar af.

Geef een konijn geen knaagsteen. Hier zit te veel calcium in wat kan leiden tot veel problemen.

Gebitsproblemen bij het konijn.

Konijnen kunnen last krijgen van bijvoorbeeld calcium tekort, dit kan zorgen voor o.a. scheve tanden en het slecht afslijten van de tanden. Zie de onderstaande links voor meer informatie hierover.

Bekijk deze film voor meer informatie over tandproblemen bij konijnen.Bron:dierenkliniekwilhelminapark
Warning: Use of undefined constant REMARK - assumed 'REMARK' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/w2229610/domains/konijnenwijzer.nl/public_html/include/layout.class.php on line 90