Huidmijt en schurft bij het konijn.

Schurft of huid mijt bij het konijnKale plekken, wondjes en korsten bij het konijn.

Bij een konijn met kalige plekken met korsten moet onderscheid worden gemaakt tussen schimmel en schurft. Bij schurft is er meestal spraken van jeuk. Ook krabt en bijt het konijn zichzelf. Hierdoor ontstaan er kale plekken en wondjes op de huid. De plekken worden met name gelocaliseerd bij de oren en op andere delen van de kop. Er kunnen ook op de rest van het lichaam kalende plekken ontstaan.

Diagnose en de soorten mijt.

Aan de hand van de symptomen (zie hierboven) en microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel is de diagnose met zekerheid te stellen. Een afkrabsel moet diep in de huid genomen worden omdat schurftmijten in de huid leven. In de huid graven ze gangen.

Het nemen van een afkrabsel gaat als volgt in het werk: de huid wordt tot bloedens toe opengeschaafd om de mijten tevoorschijn te krijgen. De mijten zijn echter vaak moeilijk te vinden. Dit in tegenstelling tot vachtmijten die je vaak makkelijk kunt vinden onder de micrscoop. Indien er mijten gevonden worden is het 100% zeker dat schurft aanwezig is, indien er geen mijten gevonden worden is er vaak wel een sterke verdenking van schurft.

Het gaat om de mijt: Notoedres cati of Sarcoptes scabiei. Soms is er sprake van een demodex mijt, Demodex cuniculi, deze is gemakkelijker te vinden onder een microscoop. De demodex mijt leeft in de talgklierzakjes van de haren.

Therapie

Een konijn met schurftmijten krijgt twee of driemaal een behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Een middel met de werkzame stof selamectine is een goedwerkend en veilig vlooien- en mijten middel om te gebruiken bij konijnen.


Frontline pipet of spray mag absoluut niet bij konijnen toegediend worden: dit kan dodelijk zijn!

Dosering.

Selamectine bij het konijn. De verdeling gaat op gewicht bij konijnen en knaagdieren

  1. Zwaarder dan 2,5 kg: pipet voor de volwassen kat (45 mg pipet).
  2. Tussen 2,5 kg en 800 gram: pipet voor pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml).
  3. Voor dieren onder de 800 gram: gedeelte van pipet voor de pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml)

Zie in de tabel hieronder voor de juiste dosering bij een konijn onder de 800 gram. Deze dosering is getest en heeft werkzaamheid bewezen en is veilig bevonden om te gebruiken bij deze lichte dieren.

Het middel (Stronghold) voor vlooien en mijten met de werkzame stof selamectine is gemakkelijk te doseren bij bijzondere dieren zoals: konijn, cavia en rat.

Indien je meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine dan kan je de bijsluiter vinden op website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland.

Lees hier de bijsluiter van het vlooienmiddel met selamectine.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark
Warning: Use of undefined constant REMARK - assumed 'REMARK' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/w2229610/domains/konijnenwijzer.nl/public_html/include/layout.class.php on line 90