Gebitsproblemen bij konijnen.

Afwijkende stand van de kiezen waardoor haken kunnen ontstaan

  1. Trauma; wanneer een tand door een trauma verloren gaat kan de tand na verloop van tijd weer teruggroeien. De tand kan verkeert groeien waardoor een afwijkende stand ontstaat. Soms groeit de tand helemaal niet meer terug. De tegenoverliggende snijtand slijt dan niet af en zal door blijven groeien.
  2. Fracturen van de kaak waardoor de positie van de snijtanden van het konijn veranderd zijn.
  3. Afwijkend knaaggedrag.
  4. Genetisch. Er komt een genetische (erfelijke) afwijking voor bij het konijn waarbij de bovenkaak te kort is. Hierdoor lijkt het alsof de onderkaak te lang is. Op de leeftijd van 8-10 weken zie je meestal de eerste problemen ontstaan.

Bij een afwijkende stand van de snijtanden gaan de bovensnijtanden meestal naar binnen groeien tot in de mondholte. Lippen, tong en gehemelte kunnen beschadigd raken en kunnen gaan ontsteken. De ondersnijtanden gaan meestal uit de bek groeien of kunnen de bovenlip raken.

Doordat de bek niet goed kan sluiten zullen ook de kiezen niet goed afslijten waardoor er haken kunnen ontstaan. Deze kunnen de wang en de tong beschadigen (zie plaatje).

Met behulp van een beksperder (op de snijtanden) en een wangsperder wordt de mond opgehouden en zijn de haken van het konijn zichtbaar.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark