Tanden slijpen bij een konijn.

Bij sommige konijnen is de stand van de snijtanden dusdanig dat ze niet meer op elkaar afslijten, omdat ze langs elkaar heen groeien. Het gevolg is dat ze ingekort moeten worden, omdat het konijn er anders last van krijgt.

De snijtanden van het konijn worden met een hoge snelheidsboor of met een slijpschijf ingekort.Je kan de snijtanden behandelen door ze in te korten (slijpen) of ze te knippen. De voorkeur gaat uit naar het slijpen onder verdoving. Er is namelijk altijd een kans dat bij het knippen een snijtand verkeert afbreekt (meer info).

Als het mee zit dan zijn de tanden door de behandeling zodanig ten opzichte van elkaar gekomen dat ze weer goed op elkaar afslijten.

Hoe gaat het slijpen van tanden bij een konijn in zijn werk.

Het slijpen van de tanden gaat als volgt: het konijn wordt doormiddel van een verdoving in de oorvene in slaap gebracht. Met behulp van een slijptol op een tandartsenboor wordt de snijtand doorgeslepen. Het is van groot belang dat er goed gekoeld wordt door middel van water. De tong wordt met behulp van een spatel of achterkant van een pincet beschermt.

Van tevoren is er een inschatting gemaakt hoe lang de snijtanden moeten worden. Als de snijtanden voldoende zijn ingekort worden de scherpe randjes van de tanden eraf gehaald met behulp van de boor.

Het konijn krijgt een pijnstiller en wordt met een injectie weer wakker gemaakt. Onder de warmtelamp kan het konijn verder uitslapen waarna het dezelfde dag nog naar huis kan.

De snijtanden van het konijn worden met een hoge snelheidsboor of met een slijpschijf ingekort. De afwijkende snijtanden van dit konijn worden kort afgeslepen met een slijpschijf

Bron:dierenkliniekwilhelminapark