Tanden trekken (extractie) bij een konijn.

Bij sommige konijnen is de stand van de snijtanden dusdanig dat ze niet meer op elkaar afslijten, omdat ze langs elkaar heen groeien, ze zullen ingekort moeten worden.

Tanden trekken bij een konijn.

Bij sommige konijnen is de stand van de snijtanden dusdanig dat ze niet meer op elkaar afslijten, omdat ze langs elkaar heen groeien. Het gevolg is dat ze ingekort moeten worden, omdat het konijn er anders last van krijgt. Als de stand dermate afwijkend is dat de tanden van het konijn om de paar weken ingekort moeten worden, is het beter om de snijtanden onder sedatie te trekken. Een konijn zonder snijtanden eet even goed als een konijn met snijtanden. Alleen knagen lukt niet meer. Dit kun je met behulp van het in kleine stukjes aanbieden van eten ondervangen.

Trekken van de tanden.

Een konijn met afwijkende snijtanden. Deze tanden worden getrokken. De extractie (het trekken van de tanden van een konijn) gaat als volgt: Het konijn wordt door middel van een verdoving (in de oorvene) in slaap gebracht. De snijtanden hebben een hele lange wortel. Het is de kunst om ze te trekken zonder dat er een stuk van de wortel afbreekt, anders groeit de snijtand namelijk weer aan.

Het is ook eigenlijk geen trekken, maar beter gezegd het voorzichtig losmaken van elke snijtand. Met behulp van een gebogen elevator volgens Fahrenkrug wordt er druk op een snijtand gezet. De lamellen waarmee de snijtanden in de tandkas zitten worden op die manier gebroken. Hierdoor komt de wortel van de tand los te zitten. Het is van belang om vanaf alle kanten druk te zetten op de snijtand, zodat deze volledig los komt te zitten.

Als de tand helemaal los gemaakt is kun je deze er zo uitwippen, of met een worteltang uittrekken. Bij iedere tand herhaal je deze behandeling. Ook de stifttanden worden op deze manier getrokken. Dit moet heel voorzichtig gebeuren want ze kunnen gemakkelijk afbreken. Dan blijft er een wortelrest zitten en groeit de stifttand weer aan.

De te lange snijtanden worden doorgeboord om het trekken van de tanden te vermakkelijken. Van alle kanten wordt met de scherpe elevator rondom de tand druk uitgeoefend, hierdoor worden de lamellen waarmee de wortels van de snijtanden in de tandkas zitten gebroken.

Een getrokken snijtand met een lange wortel. Foto's van konijnentanden die getrokken zijn.

Het konijn krijgt een pijnstiller en wordt met een injectie weer wakker gemaakt. Ook krijgt het konijn een injectie met primperan om het maagdarmkanaal zo snel mogelijk weer te normaliseren. Onder de warmtelamp kan het konijn verder uitslapen waarna het dezelfde dag nog met pijnstiller naar huis kan.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark