Urinebrand bij het konijn.

Urinebrand bij het konijn is een huidontsteking bij de anus en de liezen.Urinebrand is urine wat aan de huid plakt en ontstekingen geeft. Let vooral in de zomermaanden op vliegen die maar wat graag eitjes in deze huidontsteking afzetten en op die manier myasis of madenziekte veroorzaken.

Een knaagsteen mag nooit worden gegeven aan een konijn!

Oorzaken van urinebrand

 1. Foute voeding.

  Als een konijn teveel konijnenvoer eet dan krijgt het te veel calcium binnen. Dit calcium wordt via de nieren met de urine uitgescheiden en slaat neer in combinatie met oxalaten in de blaas. Deze neerslag lijkt op zand en wordt dan ook blaaszand genoemd.


 2. Een voorbeeld van een te dik konijn, deze had ook oxalaten in de blaas van teveel biks eten. Het woog 3,95 kg. Een normaal konijn van die grootte weegt 2 kg. Het andere konijn weegt 1,9 kg.
 3. Blaaszand of calciumoxalaten neerslag in de blaas.

  Het zand in de blaas veroorzaakt een blaasontsteking. Het konijn krijgt een verhoogde drang om te plassen. Deze urine plakt aan de huid en geeft een huidontsteking. Deze huidontsteking noemen we urinebrand. Zie foto bovenaan de pagina. Je ziet dat de huid rood en geïrriteerd is en dat de haren sterk verkleurd zijn. Een dergelijke urinebrand ruikt ook heel sterk door de urine die in de haren zit.
  Blaaszand is duidelijk in de blaas te zien, je ziet een grote wit gekleurde blaas. Dit is de calcium die wit op de rontgenfoto te zien is, calcium zit ook in de botten en wervels die wit zijn op een rontgenfoto
Blaaszand is duidelijk in de blaas te zien, je ziet een grote wit gekleurde blaas. Dit is de calcium die wit op de rontgenfoto te zien is, calcium zit ook in de botten en wervels die wit zijn op een rontgenfoto 4. E. cuniculi.
 5. Blaasontsteking.
 6. Blaassteen.
 7. Blaaszand (= te veel calcium door voedingsfouten).
 8. Blaas- of baarmoedertumor.
 9. Nierfalen of nierbekkenontsteking.

Diagnose van urinebrand

De urine wordt nagekeken met een urinestick en met de microscoop. Er wordt een röntgenfoto gemaakt om te zien of er stenen of zand aanwezig zijn in de blaas. Bij dit konijn was er op de foto duidelijk te zien wat de oorzaak was. De blaas is normaal maar net te zien, in dit geval zie je een grote witte blaas. Deze witte verkleuring komt door het calcium in de blaas. Calcium zit ook in de botten en de wervels, deze zijn ook wit op een röntgenfoto.

Behandeling van urinebrand

 1. De blaas.

  De behandeling van een blaas die gevuld is met zand bestaat het uitspoelen van de blaas onder sedatie (narcose). De blaasontsteking wordt met antibioticum behandeld, een mogelijkheid is onderhuidse injecties met penicilline. Met een speciale katheter wordt de blaas gespoeld, op de rechterfoto zie je het zand dat uit de blaas gespoeld is.


 2. Met een speciale katheter wordt de blaas gespoeld, op de rechterfoto zie je het zand dat uit de blaas gespoeld is. Op deze foto is goed te zien dat het zand er uit is gespoeld

 3. De huidontsteking.

  Het behandelen van de huidontsteking gebeurt door de haren weg te scheren en de huid met onstekingsremmende zalf te behandelen.

  De haren worden weggeschoren om de huidontsteking goed te kunnen behandelen

Het allerbelangrijkste is het aanpassen van de voeding!

Door de calcium opname te minimaliseren (en later normaliseren) moet de oorzaak van het ontstaan van blaaszand weggenomen worden. Er moet na het uitspoelen van de blaas een minimale hoeveelheid konijnenvoer gegeven worden en onbeperkt hooi en een normale hoeveelheid groenvoer.

Bron:dierenkliniekwilhelminapark
Warning: Use of undefined constant REMARK - assumed 'REMARK' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/w2229610/domains/konijnenwijzer.nl/public_html/include/layout.class.php on line 90