VHS , VHD of RHD: een virusziekte bij het konijn.

Een konijn, konijnenwijzer.nl Het Viraal Haemorrhagisch Syndroom (=VHS), wordt ook wel Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) of VHD (Viral Hemorrhagic Disease) genoemd. VHS is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een calicivirus.

Verspreiding VHS.

De ziekte verspreidt zich via direct contact tussen konijnen, maar ook via mest, insecten (zoals vliegen) en besmet materiaal (zoals kooien en drinkflesjes). Let op: ook vers geplukt gras kan besmet zijn. Zeker op plaatsen waar wilde konijnen komen. Realiseer je dat je ook via schoenzolen het virus kan overdragen.

Symptomen en verloop van VHS

Na een incubatietijd van 1-3 dagen kunnen de eerste symptomen bij het konijn optreden. Het konijn wordt depressief, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts, schreeuwt en tandenknarst. In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak schuimige bloederige neusuitvloeiing bij het konijn. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen bij het konijn treden met name op in de darmen.

Aan deze bloedingen heeft de ziekte zijn naam te danken: haemorrhagisch betekent bloed. De ziekte gaat echter niet altijd gepaard met bloedingen. Er is ook een vorm waarbij het konijn plots dood neervalt zonder eerst andere symptomen te hebben vertoond.

Hoe je je konijn kan beschermen tegen VHS.

 1. HygiŽne: zorg voor schone hokken en voederbakken.
 2. Vaccinatie.
 3. Pluk geen gras op plaatsen waar ook wilde konijnen kunnen komen.

Vaccinatie ter voorkoming van VHS

Het vaccin tegen VHS is meestal Cunical.

De eerste vaccinatie mag vanaf een leeftijd van 8 weken aan het konijn gegeven worden. Zeven dagen na de vaccinatie heeft het konijn een goede bescherming tegen VHS. Deze bescherming houdt 1 jaar aan. Een keer per jaar vaccineren tegen VHS is voldoende voor gewone (huis) konijnen (konijnen in een opvang zouden 2x per jaar gevaccineerd kunnen worden). De vaccinatie tegen VHS mag samen met de vaccinatie tegen myxomatose gegeven worden.

LET OP: Gebruik het vaccin Dercunimix niet!

DERCUNIMIX

Dit vaccin niet voor je huiskonijn gebruiken! Dercunimix is een gevaarlijk vaccin. Cunical is daarin gecombineerd met een sterk werkende levend en verzwakte Myxomatosevirusstam (SG33). Deze SG33 stam is dermate sterk, dat een percentage van de gevaccineerde dieren ziek kan worden en kan overlijden. Dit is dus een vaccin dat je niet voor je huiskonijn mag laten gebruiken! Het is ontwikkeld voor de commerciŽle konijnenhouderij.

Je kan door middel van een noodvaccinatie je nog gezonde konijn(en) beschermen. Zodra er een VHS verdenking is luidt het advies van Dierenkliniek Wilhelminapark om niet gevaccineerde konijnen zo snel mogelijk te laten vaccineren!

Therapie voor VHS

Er bestaat geen goede therapie voor VHS bij konijnen. Als je konijn VHS heeft dan kan het alleen symptomatisch behandeld worden. Door warmte, vochtinfus, pijnstiller en vitamines kan geprobeerd worden om het konijn op te peppen, maar in bijna alle gevallen verloopt de ziekte dodelijk; ondanks de ingestelde therapie.

Als je een konijn hebt dat besmet is met VHS bescherm dan jouw andere konijnen door goed op de hygiŽne te letten. Zet het zieke konijn apart van de andere konijnen, maak het hok goed schoon en ontsmet het daarna.

 1. Gebruik 1 van de volgende middelen om alles te ontsmetten
  1. 2% natronloog
  2. 10% formaldehyde
  3. 3% hypochloriet
  NB: alleen op hokken en materialen gebruiken, niet op de konijnen gebruiken!
 2. Hokken en vloeren: met een van de bovenstaande middelen behandelen en het liefst gewoon op laten drogen en 4 weken de hokken niet gebruiken
 3. Voerbakjes en drinkflessen van de konijnen goed droog maken en daarna nog eens grondig afspoelen, afwassen en afdrogen.

Als je een ziek konijn vastgehouden hebt trek dan andere kleren aan en was je handen goed voordat je een ander konijn vastpakt. Wees voorzichtig met bezoekers die konijnen hebben met VHS. Ga zelf ook niet op bezoek bij mensen die konijnen hebben als jouw konijn VHS heeft.

Kijk ook eens bij het konijnenvirus Myxomatose

Bron:dierenkliniekwilhelminapark
Warning: Use of undefined constant REMARK - assumed 'REMARK' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/w2229610/domains/konijnenwijzer.nl/public_html/include/layout.class.php on line 90